Przepis kulinarny
Placuszki z cukinii z fetą i miętą Autor:   Data: 03.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/placuszki-z-cukinii-z-feta-i-mieta-o_1653
Oryginalny smak, który pokocha cała rodzina. Cukinia to łatwo dostępne warzywo, które często hodowane jest w przydomowych ogródkach lub na działkach. Okazuje się, że z cukinii można wyczarować pyszne przekąski dla całej rodziny. Przepis na placuszki z cukinii z fetą i miętą jest bardzo prosty, a efekt zaskoczy najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie takiego posiłku zajmie około 45 minut, a placuszki smakują równie dobrze zaraz po usmażeniu, jak i następnego dnia.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 10 zł średni 45 min. średnia

Składniki:

dwie średnie cukinie, opakowanie sera typu feta, 2 jajka, 4 łyżki mąki, pieprz, sól czosnkowa, szczypta ostrej papryki, olej lub oliwa do smażenia, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty.

Jak przyrządzić?

Zależnie od dostępnych akcesoriów w kuchni możesz wszystko przygotować w jednym mikserze, najpierw siekając cukinie, a potem dodając fetę, jajka, przyprawy, miętę i mąkę. Możesz również zetrzeć na tarce warzywa, dodać rozbełtane jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Placki smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Gotowe odłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Jako dodatek do placuszków polecamy jogurt grecki lub dip z jogurtu greckiego i czosnku. Źródło zdjęć: cookyourdream.com

« Powrót