Przepis kulinarny
Barszcz czerwony Babci Mani Autor: as   Data: 20.03.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16639
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 120 min.

Składniki:

1 kg buraków czerwonych (przed obraniem), żurek (0,5l), 2 grzyby suszone, 4 ząbki czosnku, wędzonka, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy. 2 ziarenka jałowca kilka ziaren pieprzu vegeta lub sól woda (średni garnek ok. 3,5 l)

Jak przyrządzić?

Buraki obrać cienko, pokroić w plastry lub słupki, zalać żurkiem (barszczem białym) z butelki, odstawić na 1-2 godziny w misce. Ugotować wywar na wędzonce (np. szynce, którą obgotujemy do podania na świąteczny stół, do wywaru wkładamy wszystkie wymienione w przepisie przyprawy. Następnie dodać pokrojone, osączone buraki, gotować powoli, nie dopuszczając do wrzenia! Gotować do uzyskania pięknej barwy ok.1-1,5 godz. Pod koniec dodać pozostały w misce barszcz, maggi i pieprz mielony. Podawać z pasztecikami, uszkami itp. Smacznego.

Jak podawać?

Z pasztecikami, z krokietami oraz uszkami z kapustą i grzybami lub z mięsem.

Czas przygotowania:

Właściwie gotuje sie sam, czas jest potrzebny jedynie do obierania buraków, ale nie trzeba się bardzo starać, ponieważ wygotowane powędrują do kosza.

« Powrót