Przepis kulinarny
Panierowany kalafior Autor:   Data: 11.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/panierowany-kalafior-o_1679
Pyszna przekąska za grosze. Panierowany kalafior kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Postanowiłam wrócić do smaków przeszłości i przyrządzić szybką przekąskę dla mojej rodziny. Byli oczarowani! To również alternatywa dla wegetarian – kalafior można podawać z ryżem albo z ziemniaczanym puree w formie obiadu.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 6 zł średni 15 min. średnia

Składniki:

duży kalafior, 3 jajka, 1 ½ szklanki bułki tartej, 60 ml oleju do smażenia, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior dokładnie myjemy i porcjujemy. Gotujemy go w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie cedzimy i odkładamy do wystygnięcia. W oddzielnych miseczkach ubijamy jajko i wysypujemy bułkę tartą. Chłodny kalafior moczymy kolejno w miseczkach i smażymy jak klasyczne kotlety schabowe przez około 5 minut.

« Powrót