Przepis kulinarny
Chlebek czosnkowy - pizza Autor: spOOnik (spoonik@poczta.fm)   Data: 22.05.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16823
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 7 zł średni 15 min. średnia

Składniki:

25 dkg mąki pszennej, 2,5 dkg drożdży, 150 ml wody, 1 łyżka oleju, 3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej ostatecznie) 7-10 ząbków czosnku, 15 dkg sera żółtego.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać do mąki i wlać łyżkę oleju. Całość mieszkać i ugniatać do momentu wyrobienia jednolitej masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie wyiskamy ząbki czosnku dodajemy oliwę i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, jeżeli ktoś umie może uformować placek (pizze) w sposób spotykany w pizzeriach (podrzucając - co wcale nie jest tak trudne jakby się wydawało). Gotowy spód pizzy smarujemy mieszanką czosnku z oliwą i posypujemy tartym serem żółtym.

Jak podawać?

Posypać oregano.

Uwagi:

Pieczemy w temperaturze minimum 250 stopni przez 15 minut.

« Powrót