Przepis kulinarny
Owocowa sałatka z jabłkiem i granatem Autor: Basia Nowak   Data: 17.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/owocowa-salatka-z-jablkiem-i-granatem-o_1694
Smaczna i orzeźwiająca! Sałatka owocowa to doskonały pomysł na lekką przekąskę między posiłkami. Nadaje się również na deser dla osób, które nie przepadają za słodyczami.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 10 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

Sałatka: dwa duże jabłka, dojrzały owoc granatu, 3 plastry selera, garść opiekanych orzechów pecan lub włoskich. Sos: 2 mandarynki, szczypta mielonej kolendry, szczypta pieprzu, 3 łyżeczki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Jabłka i seler kroimy w cienkie paski. Granat przekrawamy na pół i wydobywamy z niego soczyste ziarenka. Dodajemy opieczone pecany lub orzechy włoskie i wstawiamy na chwilę do lodówki. Wyciskamy sok z mandarynek do małej miseczki, a następnie wstawiamy ją na 3 minuty do mikrofalówki. Po wyjęciu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Polewamy sałakę i gotowe. Najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu.

« Powrót