Przepis kulinarny
Muffiny z gruszką i czekoladą Autor: Basia Nowak   Data: 24.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/muffiny-z-gruszka-i-czekolada-o_1711
Szybki i pyszny deser. Połączenie owoców i czekolady zawsze dobrze wychodzi, szczególnie jeśli chodzi o wypieki. Muffiny z gruszkami i czekoladą to pomysł na prosty i szybki w wykonaniu podwieczorek dla całej rodziny.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
12 10 zł średni 40 min. wysoka

Składniki:

2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru białego, 1/2 szklanki cukru brązowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 2 gruszki, 100 g masła, 1 jajko, pół tabliczki czekolady lub płatki czekoladowe.

Jak przyrządzić?

Wymieszaj w jednej misce przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej połącz roztopione masło z mlekiem i jajkiem. Następnie wymieszaj zawartości obu misek (nie musi być na gładką masę), dodaj pokrojoną drobno czekoladę i pokrojone gruszki. Wymieszaj. Nałóż do papilotek i formy. Muffiny piecz przez 20-25 minut, we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C. Gotowe i lekko przestudzone muffiny posyp cukrem pudrem.

« Powrót