Przepis kulinarny
Bigos wegetariański Autor: ciaptak (ciaptak@op.pl)   Data: 16.10.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17167
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 średni 90 min.

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej, 2 marchewki, 1 cebula, kilka suszonych śliwek, kilka suszonych grzybków, kilka owoców jałowca (nie za dużo), miód, przecier pomidorowy, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, kostka warzywna, sól, pieprz, olej.

Jak przyrządzić?

Cebulę kroimy w połówki, albo ćwiartki (jak komu pasuje) i smażymy na oleju. Kapustę odciskamy (żeby nie była za kwaśna)i kroimy, marchewkę trzemy na tarce, najlepiej na grubych oczkach. W międzyczasie umyte grzybki moczymy w wodzie. Do dużego garnka wrzucamy kapustę, cebulę i marchewkę, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Jak kapusta zaczyna bulgotać wrzucamy kostkę warzywną, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy grzybki będą już miękkie kroimy je według uznania i wrzucamy do garnka. Kapustę można podlewać wodą pozostawioną po grzybkach. Dodajemy pokrojone owoce jałowca, miód i pokrojone śliwki. Wszystko gotujemy aż będzie miękkie. Na koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i inne przyprawy. Bigosik najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu. Polecam, bo bigos jest naprawdę smaczny!!!

Jak podawać?

Podawać najlepiej z kotletami sojowymi i ziemniaczkami, albo sam z chlebkiem.

Uwagi:

Jeżeli chcesz mieć bardzo aromatyczny bigos, wrzuć co najmniej 5 owoców jałowca drobno posiekanych. Jak nie, część posiekaj a część dodaj w całości. Żeby bigos był gęściejszy, można go doprawić zaprawką.

Czas przygotowania:

Czas gotowania zależy od tego jaka jest kapusta, ale przeciętnie gotuje się około 90 minut.

« Powrót