Przepis kulinarny
Sos korniszonowy Autor: Ewa Kubicka   Data: 29.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/sos-korniszonowy-o_172
Świetnie pasuje do łagodnych, gotowanych mięs i ryb. Nadaje ostrości potrawom i uzupełnia ich naturalny smak. Mam wrażenie, że dość rzadko stosowany jest w naszych kuchniach. Dzisiaj polecam go do ozorków. Ale spróbujcie podać go np. do kotletów ziemniaczanych zamiast klasycznego sosu grzybowego.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 6 zł średni 30 min. sporo

Składniki:

- 2 szklanki wywaru z mięsa lub ryby,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 12 korniszonów,
- sól,
- szczypta cukru,
- ew. śmietana.

Jak przyrządzić?

1) Do garnuszka wlewamy 1 szklankę wywaru. Korniszony kroimy na drobne talarki. Wkładamy do wywaru i gotujemy, aż staną się kiekkie.

2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy stanie sie gorące, wsypujemy 2 łyżki mąki i smażymy na lekko złoty kolor. Odstawiamy z ognia i wlewamy wolno drugą szklankę wywaru. Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki. Ostateczna ilość wlanego wywaru zależy od tego jakiej gęstości sos lubicie. Gdy masa jest jednolita wlewamy do niej ugotowane korniszony.
Całość doprawiamy śmietaną w wybranej przez nas ilości. Solimy do smaku. Sos ten znakomocie uzupełnia smak gotowanego mięsa lub ryby.
Dolewając wywar pamiętajcie, że zawsze łatwiej jest dolać płynu niż go odparować.

Uwagi:

Możecie zrezygnować ze śmietany i pozostawić sos tylko na zasmażce.

« Powrót