Przepis kulinarny
Czosnkowy sos do grillowanych potraw Autor: BARTAS77_13   Data: 13.06.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17734
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-7 zł średni 15-25 min.

Składniki:

Czosnek dużo ok. główki, jogurt naturalny (najlepiej "bałkański" albo "śródziemnomorski"), ogórek świeży, 2-3 łyżki majonezu, różne przyprawy (sól, pieprz, bazylia, papryka itp.)

Jak przyrządzić?

Obranego ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posolić, w osobnej misce zmiażdżony czosnek wymieszać z resztą składników, dodać odciśniętego ogórka i wymieszać. Gotowe.

Potrzebne przybory:

Tarka, 2 miski, 2 łyżki, praska (zgniatarka) do czosnku.

Jak podawać?

W misce, prosto z lodówki.

Uwagi:

Najlepiej zrobić ten sos wcześniej i schować do lodówki.

Czas przygotowania:

Łatwe, szybkie, polecam.

« Powrót