Przepis kulinarny
Kurczak po hindusku Autor: kamalena   Data: 01.08.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17820
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 średni 30 min.

Składniki:

2 piersi z kurczaka, puszka pomidorów, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, mała papryczka chilli lub przyprawa chilli, jogurt naturalny (różne proporcje w zależności od pożądanej pikantności potrawy), 2 łyżki stołowe marmolady z mango, sól, pieprz, cebula, czosnek.

Jak przyrządzić?

Kroimy kurczaka w kosteczkę, miksujemy razem pozostałe wszystkie składniki, gotujemy powstały sos, gdy będzie wrzący, dodajemy pierś z kurczaka. Gotujemy 20-30 minut lub do czasu gdy kurczak będzie ugotowany.

Jak podawać?

Serwujemy z ryżem lub z chlebkiem nan (należy go nasmarować masłem i umieścić w piekarniku na ok 5 minut).

Uwagi:

w tej potrawie można wiele zmienić. Wystarczy w innych proporcjach doprawić sos, w wersji wegetariańskiej dodać mieszankę warzywną zamiast kurczaka (kalafior, ziemniaki, marchewka itp.) lub dodać przyprawy curry.

« Powrót