Przepis kulinarny
Pomidorki z serkiem Autor: Cukier   Data: 05.11.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17965
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 6 zł średni 15 min. średnia

Składniki:

1 cały średniej wielkości pomidor, pół sporej cebuli opakowanie serku wiejskiego (taki jakby z grudkami), sól, pieprz, ewentualnie mały kawałek ogórka.

Jak przyrządzić?

Pomidora kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy cebulę posiekaną bardzo drobno oraz sól (nie za dużo, ponieważ serek jest słonawy) i odstawiamy na jakieś 5-10 minut, żeby pomidor puścił trochę soku (jeśli ktoś lubi, może dodać drobno pokrojony zielony ogórek - zneutralizuje kwaskowy smak pomidora). Na koniec dodajemy serek - niekoniecznie cały, w zależności od tego, czy wolimy więcej warzyw czy więcej serka ;)- i pieprz (jeśli sałatka jest mało słona, również sól). Smacznego :)

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z pieczywem razowym posmarowanym masełkiem. Można też podawać do posmarowanych masłem grzanek lub do bagietki. Raczej średnio się komponuje z białym chlebem i kajzerkami.

Uwagi:

Sałatkę można dowolnie modyfikować, dodając np. świeże zioła, albo świeżą drobno pokrojoną słodką paprykę. :) Składniki na jedną dużą albo dwie małe porcje.

« Powrót