Przepis kulinarny
Dorsz zapiekany pyyycha! Autor: SoNja   Data: 19.01.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=18113
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-4 średni 25 min.

Składniki:

400 g lub 4 szt. filetów z dorsza, 2 papryki żółta i czerwona, duża cebula, 3 średnie ziemniaczki, 2-3 pomidory (ja używam kilka cocktailowych), przecier pomidorowy, masło, mąka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka, cukier.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masełka, doprawiając solą i papryką w proszku, aż się zarumienią. Paprykę kroimy w paseczki, cebulkę w piórka a pomidorki w większą kosteczkę. Wcześniej przyprawioną pieprzem i solą rybkę obtaczamy w mące i smażymy na rumiano. Do naczynia żaroodpornego układamy na dół ziemniaki, na to rybkę. Rozgrzewamy na patelni masełko (ile kto lubi) i podsmażamy cebulkę, dodajemy paprykę, pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i łyżeczką cukru i dusimy razem na małym gazie (w razie potrzeby można delikatnie podlać wodą). Jak warzywka zmiękną, dodać odrobinę przecieru do smaku. Przekładamy warzywka na rybkę i pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 220 st C. ok 25 min.

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

od spodu, żeby wszystkie składniki znalazły się na talerzu :).

« Powrót