Przepis kulinarny
Kulki ziemniaczane Autor: Klauddynak   Data: 22.09.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19875
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 8 min.

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, ok. 2 łyż. mąki ziemniaczanej, ok. 1 szk. mąki pszennej (ilość mąki zależy od miąższości ziemniaków, czy są bardziej czy mniej wodniste), sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Obrać i ugotować ziemniaki, jak wystygną przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajami. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste, tak jak na kluski śląskie. (mąkę dodawać stopniowo aby ciasto nie było zbyt twarde) Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kuleczki. Na patelni/ we frytkownicy rozgrzać olej. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej. Smażyć na złoty kolor. Kilka razy zamieszać.

Potrzebne przybory:

Praska/maszynka do mielenia ziemniaków.

Jak podawać?

Do wszystkiego. W szczególności zamiast frytek i ziemniaków.

Uwagi:

Aby ciasto nie przylegało, można formować kuleczki rękoma zmoczonymi w zimnej wodzie.

Czas przygotowania:

W zależności od temperatury oleju. Trzeba pilnować, aby się nie spaliły.

« Powrót