Ciasto na pizze, sekret tkwi w prostocie.
Autor: Marcin
Data: 06.11.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19934
|
Porcje: |
Koszt: |
Trudność: |
Czas: |
Kaloryczność: |
2 |
zł |
średni |
90 min. |
|
|
Składniki:
+/- 2 szk. mąki, 1/2 kostki drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka oleju lub oliwy, 3/4 szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Do miski wlewam 1/4 szklanki ciepłej wody, rozpuszczam w niej cukier i drożdże, taki rozczyn pozostawiam w ciepłym miejscu na 10 min.
Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i olej, zagniatamy ciasto. Gęstość ciasta musimy wyczuć, proponuję mąkę dosypywać stopniowo, nie powinno być zbyt gęste. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
Z tej ilości ciasta powinny wyjść 2 pizzę o średnicy 40 cm.
Potrzebne przybory:
Miska, szklanka.
|
Uwagi:
Ja swoją pizzę piekę ok. 13 min. w 180 st (piecyk gazowy) ale podkręcenie pieca na maksa pozwala na upieczenie pizzy w 8 min. Do ciasta używam tylko mąki krupczatki. |
Czas przygotowania:
Ten przepis zawsze mi wychodzi, piekę pizzę co tydzień i zapomniałem drogę do pizzerii. |
« Powrót
|
|
|