Przepis kulinarny
Ciasto na pizze, sekret tkwi w prostocie. Autor: Marcin   Data: 06.11.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=19934
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 średni 90 min.

Składniki:

+/- 2 szk. mąki, 1/2 kostki drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka oleju lub oliwy, 3/4 szklanki wody.

Jak przyrządzić?

Do miski wlewam 1/4 szklanki ciepłej wody, rozpuszczam w niej cukier i drożdże, taki rozczyn pozostawiam w ciepłym miejscu na 10 min. Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i olej, zagniatamy ciasto. Gęstość ciasta musimy wyczuć, proponuję mąkę dosypywać stopniowo, nie powinno być zbyt gęste. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Z tej ilości ciasta powinny wyjść 2 pizzę o średnicy 40 cm.

Potrzebne przybory:

Miska, szklanka.

Uwagi:

Ja swoją pizzę piekę ok. 13 min. w 180 st (piecyk gazowy) ale podkręcenie pieca na maksa pozwala na upieczenie pizzy w 8 min. Do ciasta używam tylko mąki krupczatki.

Czas przygotowania:

Ten przepis zawsze mi wychodzi, piekę pizzę co tydzień i zapomniałem drogę do pizzerii.

« Powrót