Przepis kulinarny
Ice Tea Cytrynowa z rumem Autor: Gastrosfera   Data: 04.08.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=20129
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 0,30 zł średni 8 min.

Składniki:

1 saszetka herbaty czarnej z dodatkiem skórki cytryny, 200 ml wrzącej wody, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka rumu, plasterek cytryny (przed dodaniem należy sparzyć skórkę cytryny wrzątkiem), cukier do dekoracji szklanki, kostki lodu.

Jak przyrządzić?

Zaparzyć herbatę przez około 5-7 minut, posłodzić, ostudzić i schłodzić w lodówce. W międzyczasie brzeg szklanki przetrzeć sokiem z cytryny i zamoczyć w cukrze rozsypanym na płaskiej powierzchni. Po wyjęciu schłodzonego naparu, dodać rum i wymieszać. Całość przelać do udekorowanej szklanki, dodać plasterek cytryny i kostki lodu.

« Powrót