Przepis kulinarny
Flaki wyśmienite Autor: Asia   Data: 05.12.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2051
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 20 zł średni 130 min. dużo

Składniki:

- 1 opakowanie suchych flaków (najlepsze są firmy "Abel"), - pół kurczaka, - kawałek wołowego, - 4 marchewki, - 2 pietruszki, - seler, - por, - listek laurowy, - kilka ziarnek ziela angielskiego, - gałka muszkatołowa w kulce, - papryka słodka i ostra, - pieprz, - rosołki drobiowe Knorr, - 2 łyżki masła, - majeranek.

Jak przyrządzić?

Suche flaki gotuje się cztery razy zmieniając wode po zagotowaniu. Z kurczaka, wołowego i warzyw, listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego gotuje się pyszny rosołek (3 litry) na wolniutkim ogniu, około 2 godzin. Następnoe wyjmujemy mięso i warzywa, scieramy troszke marchewki i drobnimy połówkę kurczaka oraz wołowe mięsko. Wszystko dodajemy do przedzeconego przez sitko wywaru. Wkladamy wyparzone i ugotowane flaki. Na patelni rozpuszczamy masło, najlepiej śmietankowe, wsypujemy według uznania paprykę słodką, ostrą, pieprz i świezo startą gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu, aż wszystko sie ladnie połączy i zeszkli. Zalewamy tym gorące flaki. Potem wsypujemy majeranek i mieszamy dokladnie. Teraz można jeść :)

Potrzebne przybory:

Nóż, miska, 2 garnki w tym jeden duzy, pięciolitrowy.

Jak podawać?

Najlepiej bardzo gorącą ze świeżą pokrojoną bułeczka paryską.

« Powrót