Przepis kulinarny
Sałatka "Czarny Jeździec" Autor: Adrianna   Data: 20.12.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2133
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 10 zł średni 10 min. mało

Składniki:

- 2 duże liście kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej - słoik czarnych oliwek - małe marynowane cebulki - 1 duża świeźa cebula - śmietana - majonez - kolorowy pieprz, pieprz czarny.

Jak przyrządzić?

Wymieszać majonez (5 dużych łyżek)i śmietanę (5 dużych łyżek), dodać czarny pieprz. Tym sosem polać rożłożone na podłużnym talerzu 2 liście sałaty (lub kapusty pekińskiej) Ułożyć na sosie: pokrojoną w cienkie talarki cebulę, oliwki, i cebulki marynowane. Wszystko posypać kolorowym pieprzem.

Potrzebne przybory:

Podłużny półmisek.

Jak podawać?

Podawać z czarnym chlebem. Poczęstunek dla odważnych.

« Powrót