Przepis kulinarny
Czeska sałatka Autor: madzia   Data: 14.02.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2438
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 5 zł średni 20 min. ?

Składniki:

- 1 kg ziemniaków, - 5 kwaszonych ogórków, - 5 ząbków czosnku, - olej, - sól, - pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować w mundurkach, pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać. Ziemniaki (zimne), ogórki i czosnek pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem, dodać pieprz (sporą ilość, ma być ostre!!!)odrobinę soli (nie dodawać jeśli ogórki są bardzo słone).

Uwagi:

Sałatka najlepsza jest schłodzona. Czosnek najlepiej pokroić w drobną kosteczkę, może być wyciśnięty. Ziemniaki nie powinny być zbyt miękkie.

« Powrót