Przepis kulinarny
Krem z kapusty Autor: Biedronka76   Data: 20.11.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=310
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 porcje 5 zł średni 35 min. 250 kcal

Składniki:

- 40 dkg włoskiej kapusty, - 5 dkg wędzonego boczku (chudego), - 1 pęczek szczypiorku, - 1 kubek śmietany kremówki, - 2-3 łyżki mąki na zasmażkę, - kostka rosołowa, - sól, - pieprz biały, - gałka muszkatałowa.

Jak przyrządzić?

Kapustę oczyścić, umyć i wyciąć głąb. Następnie drobno poszatkować. Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wody i zagotować. Do rosołu wrzucić kapustę i gotować ok. 20 min. Całość zmiksować. Zagotować i zagęścić zasmażką. Doprawić do smaku. Boczek drobno pokroić, przyrumienić i dodać do zupy tuż przed podaniem. Szczypiorek drobno pokroić i posypać nim zupę. Po rozlaniu do filiżanek dodać łyżkę śmietany do każdej porcji.

Uwagi:

Żeby zupa nie była aż tak bardoz kaloryczna możemy boczek zastąpić chudą wędzonką lub wędzoną piersią z indyka lub kurczaka (bez skóry). Zamiast śmietany polecam odtłuszczony jogurt. Pycha. A jeśli macie sporo czasu to możecie wcześniej ugotować wywar warzywny (bez tłuszczu) i zastąpić nim rosół z kostki.

« Powrót