Przepis kulinarny
Ogórki po żydowsku Autor: ulik   Data: 07.06.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3140
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 2-3 min. ?

Składniki:

- ogórki gruntowe, - czosnek, - cebula, - pieprz kolorowy, - liść laurowy, - ziele angielskie, - gorczyca, - marchew surowa. ZALEWA: - 2,5 szklanki wody, - 1/2 szklanki octu, - 1 łyżka soli, - 1 szklanka cukru /można mniej/.

Jak przyrządzić?

Ogórki niezbyt duże obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Do słoików /ja używam małych/ wrzucić pokrojony w plasterki czosnek, 1-2 plasterki cebuli, parę ziaren kolorowego pieprzu, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, trochę wsypac gorczycy i wrzucić troche marchwi pokrojonej w kostkę. Ogorki ułożyć w słoikach i zalać ugotowaną wystudzoną zalewą. Pasteryzować 2-3 minuty. Nie dłużej!!!

Uwagi:

Nie podaję w kg ilości ogórków, ponieważ najważniejsza jest proporcja zalewy. Zbyt długie pasteryzowanie nie jest wskazane ponieważ wtedy ogórki będą miękkie a powinny być chrupiące. Czas gotowania mierzę od chwili zagotowania.

« Powrót