Przepis kulinarny
Ciasto szpinakowe z sosem serowym Autor: Gastrosfera   Data: 25.06.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=33440
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 30 zł średni 45 min. niska

Składniki:

Ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g margaryny, 30 g drożdży, 1 jajko, 2 żółtka jaj, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 3 łyżki mleka, sól i cukier do smaku. Farsz szpinakowy: 500 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Ciasto: Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru.

Jak podawać?

Ciasto podawać z sosem serowym.

« Powrót