Przepis kulinarny
Amaltea Autor: saiss   Data: 02.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3694
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 ? zł średni ? min. ?

Składniki:

Naleśniki: - 2 szklanki mąki, - jajko, - szklanka mleka, - woda, - łyżka cukru, - łyżka oleju, - margaryna. Poza tym: - lody wiśniowe, - wiśnie - nie w sezonie mogą być mrożone, - śmietana, - cukier, - ww. czekolada.

Jak przyrządzić?

Składniki na ciasto miksujemy odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie smażyny cieniutkie naleśniki i każdu po usmażeniu przecinamy na pół i nawijamy na rożek z kartonu. Jak wystygną nakładany do każdego łyżeczkę posłodzonej śmietany, łyżkę lodów i owoce.Tak napełniamy wszytske rożki.

Jak podawać?

Na talerzu ukłądac po 4-5 rożków, ozdobić na wierzchu śmietanką i ew. czekoladą. Podawać od razu, żeby rożki obfitości się nie rozpuściły.

« Powrót