Przepis kulinarny
Chleb z szynką Autor: bromba   Data: 06.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3757
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

- 50 dag mąki, - 30-35 dag wędzonej szynki, - 2 dag świeżych drożdży, - 3 płaskie łyżeczki cukru, - 1 1/2 dl mleka, - 3 dag masła, - sól, - trochę wody mineralnej gazowanej.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozkruszamy i mieszamy 0,5 dl letniego mleka i cukrem, czekamy aż urosną i dojrzeją. Przesianą mąkę mieszamy z roztopionym masłem, solą, przygotowanymi drożdżami i mlekiem. Dodajemy tyle wody mineralnej, ile potrzeba, aby otrzymać średnio rzadkie ciasto. Ciasto wyrabiamy do tej pory, aż pokażą się w nim pęcherze (robotem kuchennym ok. 10-15 minut). Pod koniec wyrabiania dodajemy grubo zmieloną (lub drobno pokrojoną) szynkę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (podwójna objętość). Po wyrośnięciu dzielimy na dwie części i nadajemy im podłużny kształt. Wypiekamy w średnio gorącym piekarniku (50-60 minut) na blasze, od czasu do czasu spryskujemy lekko wodą.

Jak podawać?

Świetny z pastą z papryki i bakłażanów (ajwar) lub z twarożkiem + cebulka.

Uwagi:

Dobrze przechowuje się w lodówce - zachowuje świeżość do 1 tygodnia.

« Powrót