Przepis kulinarny
Kurczak w jarzynach Autor: Dorota   Data: 09.08.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3787
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 20 zł średni 90 min. 390 kcal

Składniki:

- 1 sprawiony kurczak, - sól i pieprz, - 30 dag cukini, - 30 dag pieczarek, - 4 pomidory, - pęczek rozmarynu, - pół szklanki bulionu warzywnego (instant), - pół szklanki czerwonego wina, - pieprz (najlepiej kolorowy).

Jak przyrządzić?

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i ułorzyć na blasze. Wstawić do piekarnika, piec około godziny i 15 minut w temp. 175C Oczyścić i umyć warzywa. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, pieczarki na połówki, pomidory w ćwiartki. Opłukać i osuszyć rozmaryn(poodrywać igiełki). Po upływie 40 minut pieczenia polać kurczaka bulionem i winem, a po kolejnych 10 minutach obłożyć dookoła warzywami i grzybami. Wsypać 3/4 rozmarynu. Blachę wyjąć z piekarnika, warzywa oprószyć solą i pieprzem.

Jak podawać?

Kurczaka oprószyć kolorowym pieprzem i pozostałym rozmarynem. Do tak przygotowanego dania można podać ziemniaki lub świeżą bagietkę.

« Powrót