Przepis kulinarny
Farfalle z łososiem w sosie pietruszkowym Autor: Marek   Data: 20.10.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4499
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-5 50 zł średni 60 min. ?

Składniki:

Składniki na 4 osoby: - 1 cytryna, - 2 łyżki oleju, - szczypta sproszkowanego imbiru, - 1 łyżeczka cukru, - szczypta soli, - 400 ml wywaru warzywnego, - 300 g farfalli lub innego makaronu, - 1 szalotka, - 1 mały por, - 300 g filetów z łososia bez skóry, - 150 g śmietany, - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, - melisa do dekoracji.

Jak przyrządzić?

• Cytrynę umyć i ściąć skórkę. Skórkę pokroić w paseczki i smażyć w 1 łyżce oleju ok. 4 minut. • Dodać wywar, imbir, cukier i sól. Mieszając wygotować wszystko do ok. ¼ l. • Ugotować makaron al dente. • Szalotkę drobno posiekać. Por pokroić w cienkie talarki. Łososia pociąć na kawałki, posypać solą, pieprzem i skropić cytryna. • Na 1 łyżce oleju poddusić szalotkę i por. • Dodać łososia i smażyć aż się lekko zarumieni. • Do łososia dodać wywar z cytryna i imbirem, dolać śmietanę i krotko gotować. Do sosu dodać pietruszkę. • Makaron włożyć do naczynia z pokrywka, zmieszać z sosem. • Odstawić na 5 min, w tym czasie raz zamieszać (delikatnie). • Rozłożyć i udekorować melisa.

Jak podawać?

Rozkładamy na talerze i podajemy.

Czas przygotowania:

Trzeba sobie dobrze zaplanować pracę.

« Powrót