Przepis kulinarny
Caprese Autor: Jula   Data: 30.10.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4587
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. mało

Składniki:

- pomidory, - mozarella, - czarne oliwki, - ocet balsamiczny.

Jak przyrządzić?

Sparzyć pomidory i obrać je. Pokroić w plasterki, podobnie mozarellę. Na płaskim talerzu (bądź kilku talerzykach) układać na zmianę plasterki pomidorów, plasterki mozarelli i oliwki. Można sypnąć jakichś ziółek (np. prowansalskich). Na koniec skropić octem balsamicznym.

Jak podawać?

Zaraz po przyrządzeniu. I, jak wyżej, albo na jednym dużym talerzu (każdy sobie nałoży), albo na kilku osobnych talerzykach. Nic nowego nie wymyśliłam, ale ta włoska sałatka jest po prostu pycha :)

Uwagi:

Jest to o tyle fajne, że trzeba się przejmować proporcjami sładników. Ma być po równo plasterków pomidorów i mozarelli - ładnie wygląda, jak wszystkie są okrągłe i podobnej wielkości. Oliwki pełnią rolę bardziej dekoracyjną. A im tego więcej zrobisz, tym więcej osób będzie się mogło zajadać :D

« Powrót