Przepis kulinarny
Jogurt Autor: Tad   Data: 15.11.2004
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4753
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 3,5 zł średni 15 min. ?

Składniki:

1l pełnego mleka 3,2, 50 ml czystego jogurtu

Jak przyrządzić?

Zagotuj mleko, a następnie schłodż je do temperatury 45 stopni, jeżeli nie masz termometru możesz to sprawdzić wkładając palec na ok 10sek. Mleko powinno być ciepłe ale nie powinno parzyć. Zmieszaj jogurt ze szklanką ciepłego mleka i wlej go z powrotem do garnka, dobrze wymieszaj. Przykryj garnek i szczelnie owiń w koc żeby dobrze trzymał ciepło po 4-8 godzinach jogurt powinien być gotowy. Wtedy włóż go do lodówki, by zapobiec dalszemu rozmnażaniu się bakterii w przeciwnym razie całkowicie wchłoną one cukier mlekowy i za dwa dni jogurt będzie bardzo kwaśny. Schłodzony jogurt jest dobry przez 4-5 dni. SMACZNEGO!!! :)

Uwagi:

Czas przygotowania:

Czas ścinania od 4 do 8 godzin

« Powrót