Przepis kulinarny
Wędzony węgorz z piwa Autor: Waldemar   Data: 26.10.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? zł średni min. bardzo dużo

Składniki:

- węgorz (lub kilka węgorzy) oczyszczony, osuszony, wytarty ze śluzu, - 2 jasne piwa, - 8 dkg soli, - pieprz, - ziele angielskie, - liść laurowy.

Jak przyrządzić?

Oczyszconego wegorza na 48 godz. wkładamy do 2 piw jasnych, osolonych tak, aby surowe jajko wypłynęło na wierzch solanki, dodatkowo posypanych pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie osuszamy i wędzimy węgorza zimnym gestym dymem z drewna akacjowego ok. 5 godzin, zwiększając stopniowo temperaturę tak, aby ryba w wędzarni delikatnie się "spociła", a tłuszcz spływający pod skórą utworzył na końcu ogona torebkę z tłuszczem, a sama ryba roztworzyła się. Łączny czas wędzenie ok. 7-8 godz. Po uwędzeniu węgorza odwieszamy do ostudzenia, następnie kroimy na dzwonka ok. 5 cm, układamy na blachę z piekarnika, delikatnie smarujemy masłem i podlewamy piwem, następnie pieczemy ok. 20 min.

Potrzebne przybory:

Podajemy na półmisku z kuflem piwa. Wędzarnia, piecyk kuchenny.

Jak podawać?

Na półmisku z zieloną sałatą, chleb razowy.

Uwagi:

Nie przedawkować piwa.

« Powrót