Przepis kulinarny
Lasagne Nietypowa Autor: Marcin   Data: 25.01.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5434
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 15 zł średni 40 min. dużo

Składniki:

Nadzienie: - 25 dag miesa mielonego wp.-wł. - słoiczek sosu do miesa lub do spaghetti (200-300ml) - średnio-duża cebula - przyprawy - 25-30 dag sera żółtego Ciasto: (jak na pizze:-) - 5 dag drożdży - ok. 0,4 kg mąki - woda - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 2 łyżki oleju

Jak przyrządzić?

Ciasto trzeba oczywiscie zagnieść. Nie może być za miękkie, bo trzeba je wałkować na dosyć cienką warstwę ok. 0,5 cm. Najlepiej trzy warstwy ciasta - jedną na spód, drugą w środek i trzecią na wierzch. Nie radze więcej warstw, bo może uciec z blaszki :-) Smażymy mięso mielone. Odcedzamy ze zbędnego tłuszczu, którego na pewno trochę się wytopi. Cebulkę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy (oddzielnie od mięsa oczywiście) aż będzie miękka. Również odcedzamy zbędny tłuszcz. Dodajemy do mięsa podsmażoną cebulę i sos,no i troche przypraw. Układamy na blaszce pierwszą warstwę ciasta z dosyć dużymi zakładkami na bokach, najlepiej prawie na wysokość blaszki. Następnie nakładamy połowę farszu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. I znowu warstwa farszu i warstwa ciasta na wierzch. Na ciasto dajemy starty ser i trochę przypraw. Pieczemy ok 40 min.180-200°C.

Uwagi:

W związku z dosyć dużym zainteresowaniem powstałym po zamieszczeniu przeze mnie przepisu Pizza Nietypowa postanowiłem "dorzucić do ognia" i zamieścić kolejny nietypowy przepis,również bazujący na kuchni włoskiej :-)

« Powrót