Przepis kulinarny
Babka śnieżna Autor: omni   Data: 27.02.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5851
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

20 dag mąki ziemniaczanej, 30 dag cukru, 15 jaj, 10 dag migdałów, 1 cytryna Polewa: 3/4 szkl. mleka, 6 dag kakao, 1 szkl. cukru, 3 dag masła,

Jak przyrządzić?

Migdały zmielić. Żółtka ubijać z cukrem do białości, dodać sok z cytryny, wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać do dużej formy i szybko wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 C i piec ok. 35-45 minut. Składniki polewy włożyć do kubka i zagotować do zgęstnienia. Po ostygnięciu wyjąć babkę z formy i oblać ciepłą polewą.

« Powrót