Przepis kulinarny
Serbska Ajwar Autor: eb   Data: 22.01.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=593
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

- 2 duże bakłażany, - 6 świeżych papryk, - sól, - pieprz, - 1-2 roztarte ząbki czosnku, - 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżka octu (6 proc.), - oliwa, - 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Jak przyrządzić?

Bakłażany i papryki umyć, osuszyć, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (300 °C) i opiekać tak długo, aż skórki ściemnieją i pomarszczą się. Wyjąć z piekarnika, zdjąć skórki. Papryki (bez pestek) posiekać i zemleć w maszynce do mięsa. Miąższ z bakłażanów utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać paprykę z bakłażanami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, wlać sok cytrynowy lub ocet, wymieszać. Mieszając masę jarzynową, wlewać powoli oliwę, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu.

Potrzebne przybory:

mikser/maszynka do mięsa, pozostałe przybory są raczej standardowe

Jak podawać?

Przełożyć do salaterki, posypać zieloną pietruszką.

Uwagi:

Podawać do pieczonego mięsa lub drobiu z grzankami, albo ze świeżym białym pieczywem i masłem.

Czas przygotowania:

zależy czy z opiekaniem warzyw czy bez ...

« Powrót