Przepis kulinarny
Pleśniak Autor: bbp (bbp@o2.pl)   Data: 31.10.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=64
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
20 ? zł średni 50 min. ?

Składniki:

- 3 szklanki mąki, - 25 dkg margaryny, - 1 i 1/2 szklanki cukru, - 5 jajek, - łyżeczka proszku do pieczenia, - łyżka kakao, - 15 dkg jabłek.

Jak przyrządzić?

Mąka + proszek + 1/2 szklanki cukru + margaryna+żółtka=ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, (jeżeli jest kruche układać po kawałku). Pozostałe 1/3 podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i włożyć obie części do zamrażalnika na pół godziny. Na ułożone na blasze ciasto układać potarte jabłka. Schłodzone białe ciasto zetrzeć na tarce na jabłka. Następnie z białek i 1 szklanki cukru (ja daję tylko 3/4 szklanki)ubić pianę, którą nakładamy na ciasto. Później ciemne ciasto ścieramy na tarce na pianę. Piec od 45 do 50 min. Nie przypalić. Pierwszą warstwę ciasta można wcześniej podpiec w piekarniku ale ja nigdy tego nie robię. Można zamiast jabłek dać ser. Smacznego!

Uwagi:

Bardzo dobrym dodatkiem są włoskie orzechy dodane do piany z białek lub ułożone na górze ciasta.

« Powrót