Przepis kulinarny
Chłodnik podlaski Autor: Klaps   Data: 04.05.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6400
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 do 4 3-5 zł średni ? min. niska

Składniki:

Duża cebula, łyżka stołowa soli (smaczniejsza gruba), dwa lub trzy ogórki (najlepiej gruntowe ,duże), rzodkiewka, koperek, pół szklanki śmietany, sok z cytryny lub ocet, 1,5 litra wody dobrej jakości.

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski, zasypać solą i utrzeć. Dodać pokrojone drobno ogórki i rzodkiewkę, zalać wodą dobrej jakości, surową (ze studni głębinowej, źródełka lub mineralną niegazowaną), doprawić sokiem z cytryny lub octem do smaku, dodać śmietanę (może być gęsta, kwaśna), drobno posiekany koperek, wymieszać, podawać.

Jak podawać?

Podawać w miseczkach, kompotierkach lub kubeczkach do drugiego dania lub jako napój chłodzący.

Uwagi:

Najsmaczniejszy po około dwóch godzinach po przygotowaniu.

Czas przygotowania:

Chłodnik niegotowany, na surowej wodzie lub przegotowanej (jeśli kranówka) i ostudzonej. Czas przygotownia 5 do 10 minut zależnie od sprytu przygotowującej osoby.

« Powrót