Przepis kulinarny
Curry po indyjsku Autor: alruna   Data: 12.05.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6472
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 6 zł średni 20 min. ?

Składniki:

jogurt naturalny, maka pszenna, jajka lub ziemniaki, cebula, przyprawy: kminek, kolendra, korzen imbiru, curry, chili, sol, czarny pieprz, cukier

Jak przyrządzić?

Rozgrzac olej, wrzucic kminek i kolendre. Dodac pokrajana cebule i imbir, lekko oszklic. Jogurt wymieszac z lyzka maki i sola, wylac na zeszklona cebule z imbirem. Dodac przyprawe curry, chili, czarny pieprz troche cukru do smaku i mieszac. Na koniec dodac ugotowane jajka pokrojone w cwiartki lub polowki badz wczesniej ugotowane ziemniaczki.

Jak podawać?

W glebokim talerzu, jesli spozywamy curry z jajkiem podac chleb, jesli z ziemniaczkami - bez chlaba.

Uwagi:

Proste, smaczne, dla wszystkich ktorzy lubia ostre potrawy.

« Powrót