Przepis kulinarny
Pate chinois Autor: marta   Data: 21.06.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6753
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-5 tanie zł średni 30-40 min. srednia

Składniki:

mieso mielone, sol i pieprz, 1 jajko, ketchup, ziemniaki, 1 lub 2 puszki kukurydzy (osobiscie daje 2 puszki)

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrac i gotowac. Mieso mielone usmazyc na patelni przyprawiajac sola i pieprzem. Po usmazeniu wymieszac z jednym jajkiem i wylozyc na naczynie zaroodporne. Na wierzch miesa wylozyc kukurydze z puszki. Gdy ziemniaki beda gotowe nalezy je ubic i wylozyc na kukurydze. Naczynie wlozyc do nagrzanego piekarnika (300 stopni C) i trzymac 10 min. Podawac na goraco polane ketchupem.

Potrzebne przybory:

naczynie zaroodporne, piekarnik

Uwagi:

Zamiast ugotowanych ziemniakow mozna uzyc puré ziemniaczane, wtedy zmniejszy sie czas oczekiwania poniewaz puré przygotowuje sie w 5-10 min.

Czas przygotowania:

danie jest naprawde proste w wykonaniu, bedzie smakowalo szczegolnie dzieciom chociaz moj tata tez je uwielbia

« Powrót