Przepis kulinarny
Placki po węgiersku iwosi Autor: iwosia   Data: 05.07.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6889
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-5 7-8 zł średni 45 min. bardzo wysoka

Składniki:

Placki: - pół kilo ziemniaków - mąka - 2 jajka - sól, pieprz - olej Sos: - pół kilo mięsa mielonego, - 2 cebule, - 2 ząbki czosnku, - przecier pomidorowy, - przyprawy (oregano, bazylia, zioła prowansalskie), - olej - śmietana

Jak przyrządzić?

Placki: Ziemniaki albo zetrzeć na tarce, albo wrzucić do robota kuchennego. Starte, pomieszac z mąką, jajkami, ażeby wyszła jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Smażyć na rozgrzanym oleju placki wielkości dłoni, z jednej i z drugiej strony, aż będą zarumienione; złoto-brązowe. Sos: Poszatkowaną cebulę smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy sie zeszkli i zacznie sie ruzmienic, włozyć na patelnię rozdrobnione mielone mięso. Usmażyć. Dodać w połowie smażenia rozgnieciony czosnek. W kubku wymieszać montewką lub łyżką przecier pomidorowy (cały słoiczek) z wodą. Wymieszany roztwór wlewamy na usmażone mięso. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Pod koniec, gdy woda już w połowie odparuje, dodajemy przyprawy, solimy do smaku.

Potrzebne przybory:

Patelnia, (najlepiej dwie), kubek, łyżka, nóż, tarka/robot kuchenny, przyrząd do rozgniatania czosnku.

Jak podawać?

Na placek lejemy sos. Przykrywamy drugim plackiem. Wszystko polewamy śmietaną, pieprzymy i solimy.

Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót