Przepis kulinarny
Sałata po francusku Autor: EVELYN   Data: 18.07.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7019
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 10 min. ?

Składniki:

- 1 główka sałaty - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - olej - pieprz i sól - ocet winny

Jak przyrządzić?

Sałatę opłukać i porwać do miski (nie kroić), następnie tylko troszkę ją posolic i pognieść aby była miękka a nie sztywna. Ugotować 2 jajka na twardo, obrać i oddzielić białko od żółtek. Białka pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z sałatą. Żółtka natomiast dać do kubeczka, wlać do tego 2 łyżki slołowe oleju i rozgnieść widelcem, dodać łyżeczkę octu winnego oraz rozgniecione przez praskę dwa ząbki czosnku, przyprawić to pieprzem i solą. Takim przygotowanym sosem polać sałatę i jeszcze raz pognieść lub wymieszać. (Był to przepis mojej zmarłej babci,która gotowała najlepsze rzeczy na świecie i w domu i w restauracji). Życzę smacznego.

Jak podawać?

Do potraw mięsnych.

« Powrót