Przepis kulinarny
Cukinia w oliwie Autor: Kobrik   Data: 18.07.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7026
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

5 małych cukini, 4 ząbki czosnku, natka pietruszki, 1 papryczka chili, oliwa z oliwek

Jak przyrządzić?

Wcześniej umyte cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry, które następnie podpiekamy bezpośrednio na grillu, do momentu kiedy cukinie się lekko przypieką. Podpiekamy z obu stron. Tak przygotowane cukinie układamy w płaskim naczyniu i zalewamy wcześniej przygotowanym miksem z posiekanej natki (wystarczy pół pęczka), czosnku, papryczki chili i oczywiście oliwy. Cukinie nie mają pływać w oliwie, ale powinno być jej sporo. Pychotka, nawet kilka dni po grillu :) Dopuszczalna jest podobna opcja tego smakołyku, ale z bakłażanów, jednak cukinie są tańsze. Smacznego!

« Powrót