Przepis kulinarny
Ciasto do pizzy Autor: aga3   Data: 09.08.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7270
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 ok. 15 zł średni 30 min. ?

Składniki:

1kg mąki, 100 ml piwa, 100 ml oleju, 1/3 kostki masła, niecałe pół litra mleka, 1/4 kostki drożdży sól.

Jak przyrządzić?

Mąkę i sól sypiemy do miski. Na środku robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy je połową szklanki mleka, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, dodając resztę mleka, oleju i piwa. Należy tak wyrobić ciasto, żeby było słychać - tzn. powietrze. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym, do momentu aż wyrośnie. Piec w temperaturze180 stopni przez około pół godziny, ale należy sprawdzać - jeżeli się zarumieni, to znaczy, że jest gotowe.

« Powrót