Przepis kulinarny
Kwas miodowy Autor: sylas   Data: 12.08.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7322
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

300g miodu, 25g drożdży, 1 łyżka cukru, 50g rodzynków, 1 cytryna, 1 goździk, mały kawałek cynamonu, 3l wody.

Jak przyrządzić?

Drożdże utrzeć z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Miód rozpuścić i zagotować. Usunąć pianę, dodać goździki i kawałek cynamonu. Zalać gorącą, przegotowaną wodą i ponownie zagotować. Zdjąć pianę i ostudzić. Wodę z miodem ostudzoną do temperatury 30 st. C przelać do kamiennego garnka, dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny do fermentacji. Pianę, która powstała na powierzchni kwasu w czasie fermentacji, usunąć. Wlać sok z cytryny i przelać kwas do wyparzonych i suchych butelek z grubego szkła, dodając do każdej butelki po kilka umytych i osuszonych rodzynków.

Uwagi:

Nie nalewać kwasu do pełna, ponieważ jest on silnie musujący. Butelki mocno zakorkować i odstawić w chłodne miejsce. Po 4-5 dniach kwas nadaje się do picia. Kwas można przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 miesiące.

« Powrót