Przepis kulinarny
Tiramisu Autor: Anka   Data: 03.03.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=764
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8-10 porcji 30 zł średni 30 min. całkiem dużo

Składniki:

- 4 jajka, - 20 dkg cukru (pudru), - cukier waniliowy, - 0,5 kg sera mascarpone (ewentualnie 40 dkg sera śmietankowego + 10 dkg masła), - ok. 3 filiżanki bardzo mocno zaparzonej kawy (najlepiej w kafetierze, a jeśli nie to odcedzamy "parzochę"), - 2 kieliszki amaretto (koniaku, spirytusu itp.), - twarde podłużne biszkopty (najlepiej z Niemiec), - kakao.

Jak przyrządzić?

Zaparzamy kawę, odcedzamy, wlewamy do głębokiego talerza, aby przestygła. W między czasie ucieramy żółtka z 1/2 cukru. Do dobrze utartych stopniowo dodajemy ser i dalej ucieramy. Dobrze, jeśli możemy równolegle ubijać białka z drugą połową cukru. A jeśli nie, to bierzemy się za ubijanie. Dobrze ubite białka to połowa sukcesu.Teraz delikatnie mieszamy masę serową z białkami. Dno szklanego naczynia (ok.20x40 cm) wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów delikatnie zwilżonych kawą. Nakładamy połowę serowej masy, posypujemy kakao przez sitko i znów kolejna warstwa biszkoptów, masa i posypujemy kakao. Ja na górę ścieram jeszcze białą czekoladę, coby było ładniej, ale niekoniecznie. Wsadzamy najlepiej zakryte tiramisu' do lodówki (trochę ją podkręcamy) i, niestety, czekamy parę godzin. Ja przyrządzam je zwykle wieczorem, wtedy łatwiej mi dotrwać. A rano...

Potrzebne przybory:

Mikser.

Jak podawać?

Serwujemy na małych talerzykach deserowych.

Uwagi:

Bardzo ważne, abyśmy zbyt mocno nie zmoczyli biszkoptów, inaczej wszystko nam popłynie. Zatem nasączamy je leciutko muskajac o powierzchnię kawy. Przy polskich biszkoptach trzeba bardzo uważać, niestety - nie nadają sie zbytnio. Tiramisu' smakuje najlepiej zrobione z prawdziwego mascarpone. U nas jest on dość drogi, ale jeśli tylko macie możliwość, przywieźcie go z Niemiec - 0,5 kg kosztuje niecałe 3 euro. Ten przepis jest prawdziwym włoskim przepisem mojej koleżanki Katii i nie dajcie się namówić na jakieś kombinacje sera z bita śmietaną. Szkoda psuć sobie smak.

« Powrót