Przepis kulinarny
Kurczak smakowity Autor: LIDKA   Data: 07.03.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=785
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 15 zł średni 45 min. znośnie

Składniki:

- piersi z kurczaka, - oliwa, - ocet winny czerwony, - zioła prowansalskie (lub bazylia, oregano, tymianek), - 5 - 6 ząbków czosnku, - sól, - pieprz.

Jak przyrządzić?

Piersi ugotować.Przygotować oliwe(3 łyżki), wycisnąć do niej 3 ząbki czosnku, dodać zioła, przyprawić, wymieszać składniki. Ugotowane piersi pozostawić (z dwóch stron) w przygotowanej oliwie ok.20- 30 min. Nastepnie podgrzać oliwę na patelni, na małym ogniu podsmażyć. Na kilka minut przed wyłączeniem dodajemy pozostały, wyciśnięty czosnek oraz posypujemy sowicie ziołami, mieszamy.(należy uważać aby czosnek i zioła nie przypaliły się). Mozna zioła zalać odrobiną wody, i wtedy dodać do piersi.Wyłaczyć i najlepiej przykryc patelnie na moment. sMACZNEGO.

« Powrót