Przepis kulinarny
Chili Con Carne Autor: Monira   Data: 24.09.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7870
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 6 zł średni 50 min. ?

Składniki:

pół kilo mięsa mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki przecieru pomidorowego, szczypta soli, 1 łyżeczka płaska chili, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, ok. 1 l wody

Jak przyrządzić?

Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażać mięso mielone z posiekaną cebulką ok. 5 min. Dodać resztę koncentratu, sprasowane ząbki czosnku i przyprawy. Zalać wodą. Zostawić na wolnym ogniu na ok. 30-40 min., od czasu do czasu mieszając, tak długo aż woda wyparuje i powstanie pyszny sosik.

Potrzebne przybory:

głęboka patelnia, nóż, deska do krojenia

Jak podawać?


Uwagi:

Uważajcie z chili - jedna płaska łyżeczka powoduje, że potrawa jest już bardzo ostra. Najlepiej smakuje ze zwykłym ryżem, ewentualnie z makaronem.

Czas przygotowania:

« Powrót