Przepis kulinarny
Babka ziemniaczana z sosem Autor: Galain   Data: 04.10.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=7957
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-6 3-5 zł średni ? min. ?

Składniki:

ziemniaki (1-1,5 kg), 2 łyżki kaszy gryczanej, suszone grzyby na sos ze dwie - trzy garstki, sól, pieprz, opcjonalnie trochę (z 20 dag) przysmażonej kiełbaski, łyżka śmietany, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.

Jak przyrządzić?

1. Ścieramy ziemniaki na tartce grubej - warzywnej. 2. Do startych ziemniaków dodajemy kaszę i ewentualnie przysmażoną kiełbaskę (niekoniecznie), mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą prodiża przekładamy wymieszaną dokładnie masę i pieczemy aż do lekkiego zbrązowienia na wierzchu. 4. Z suszonych i odmoczonych wcześniej grzybów (nie za długo, bo stracą swój intensywny smak)robimy szybki sosik. Gotujemy w niedużej ilości wody - tak średnio z pieprzem i zielem angielskim po kilka kuylek ale nie za dużo. Dodajemy jak grzyby są miękkie przyprawy - sól pieprz (ja osobiście wolę lekko ostrzejszy sos) do smaku. Zagęszczamy śmietaną z odrobiną mąki.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Podajemy kawałki wykrojone z prodiża, polane sosem grzybowym. Wbrew pozorom potrawa prosta i mało efektowna ale zaręczam że na niejednej imprezie poważniejszej nie tylko na obiedze zrobi prawdziwą furorę. Podajemy oczywiści na ciepło. Jak coś zostanie z babki to nie martwmy się - przygrzana na patelni na drugi dzień jest też pycha.

Czas przygotowania:

« Powrót