Przepis kulinarny
Dynia marynowana mojej babci Zosi Autor: rita555   Data: 01.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8205
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 25 zł średni 100 min. niska

Składniki:

dynia (2 kg), ocet 3% z białego wina, goździki, cynamon w laskach, cukier, cytryny 1 kg, skórka z pomarańczy, imbir (pół laski).

Jak przyrządzić?

Dynię obrać, wybrać miąższ, pokroić na zgrabne kosteczki o boku 1,5 cm. Włożyć do dużej miski.Zagotować szklankę wody z jedną laską cynamonu i garścią goździków. Ostudzić. Polać nią dynię. Po godzinie zalać dynię octem z białego wina tak aby dynia była zakryta. Zostawić na 24h. Następnego dnia ugotować syrop z cukru goździków, cynamonu i cytryn. Dodać sparzoną skórkę z pomarańczy i pokrojony w kawałki imbir. Odcedzić dynię z octu i włożyć do syropu. Gotować na wolnym ogniu tak długo aż dynia będzie szklista. Moja babcia wkłada cynamon i goździki zawinięte w gazę, bo inaczej dynia czernieje. Potem gazę wyjmujemy. Próbujemy, czy syrop jest dość kwaśny.J eśli za mało to dodajemy octu, w którym gotowała się dynia. Myjemy słoiki, wyparzamy i nagrzewamy w piekarniku. Gorącą dynię nalewamy do słoików, odwracamy dnem do góry i wkładamy do piekarnika na 15 min. w temp. 100st. Jak ostygną wynosimy w chłodne miejsce.

Potrzebne przybory:

garnek, miska, drewniana łyżka, gaza, słoiki (1/2 l)

Jak podawać?

do dań mięsnych, rybnych, deserów, lodów

Uwagi:

Moja babcia jada dynię z karpiem na Wigilię. Przepis sprawdzony, udaje się nawet przy małym pominięciu proporcji.

Czas przygotowania:

Czas gotowania zależy od rodzaju dyni. Trzeba zobaczyć, kiedy jest szklista i próbować podczas gotowania. Ważne, żeby gotować na wolnym ogniu i mieszać, ale nie energicznie, bo się rozwali.

« Powrót