Przepis kulinarny
Sos beszamelowy Autor: Vinter's Spell   Data: 12.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8342
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 12 min. ?

Składniki:

1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 2 żółtka, sól, pieprz, 4 dag ostrego, startego żółtego sera, sok z cytryny, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy nie rumieniąc. Do zasmażki dodajemy mleko i gotujemy. Do ubitych żółtek powoli wlewamy sos ciągle mieszając, żeby się nie zważył. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy (ale już nie pozwalamy, żeby się zagotował).

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Sos idealnie nadaje się do zapiekanek (z ziemniaków bądź makaronu).

Czas przygotowania:

« Powrót