Przepis kulinarny
Kurczak po węgiersku Autor: Dorisa   Data: 16.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8382
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 12 zł średni 180 min. min. ?

Składniki:

kurczak lub udka ok. 1,5 kg, 0,75 do 1 kg dużej cebuli, 3/4 szklanki białego wina, 1-3 ząbki czosnku, po dużej łyżce papryki w proszku słodkiej i ostrej, sól do smaku.

Jak przyrządzić?

Kurczaka dzielimy na małe kawałki, cebulę kroimy na "ćwierćkrążki", wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy czosnek, wino, paprykę i sól. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu (ok. 2-3 godz.), dopóki cebulka się nie rozpadnie, a kurczak nie będzie bardzo miękki. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Potrzebne przybory:

deska, nóż, garnek z grubym dnem.

Jak podawać?


Uwagi:

Sporo pracy jedynie przy siekaniu cebuli, ale można ją posiekać w malakserze. Spróbujcie naprawdę warto.

Czas przygotowania:

Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, musi się dusić powoli aby smaki się wymieszały.

« Powrót