Przepis kulinarny
Kurczak a la gov Autor: gov   Data: 16.12.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8754
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
:) ? zł średni 3-6 min. ?

Składniki:

1 pierś z kurczaka, 1 zombek czosnku, 50 ml oleju, lampka balsamu wileńskiego (ew. dobrego koniaku lub brandy), przyprawy (rozmaryn, czomber, pieprz, sól, curry, cukier trzcinowy)

Jak przyrządzić?

Marynata: ugnieść ząbek czosnku, drobno posiekać i rozetrzeć na desce żeby uzyskał konsystencję papki. Następnie dodoć szczyptę rozmarynu, dwie szczypty cząbru, szczyptę pieprzu, 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego (może być zwykły, a odważni mogą dodać domowego soku np. z malin), rozmieszać dokładnie w lampce balsamu wileńskiego. Wszystkie składniki zmieszać i dodać mięsko kurczaka. Pierś z kurczaka pokroić na paski i włozyć do miseczki i wymieszać z sosem. Odstawić w chłodna miejsce na min. 2h ale możn atrzymać nawet 2-3 dni. Podgrzać tłuszcz na patelni (dobre nwyniki daje smarzenie na zwykłym smalcu - chodzi o jak największą temperaturę tłuszczu). Paski kurczaka ułożyć na na rozgrzanym tłuszczu i ściąć (tzn. trzymać ok 3 - 6 min. żeby mięsko się ścięło a nie stwardniało). Wwaga! posolić na chwilkę przed zdjęciem z patelni. Można podawać z ziemniakami z piekarnika (ziemniaki podgotować, posypać przyprawami, np. sól pieprz i koperek i zapiec w piekarniku) lub jak kto woli z frytkami lub grulami.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Można zrobić sos curry ze śmietanką i koperkiem i plać potrawę na talerzu - urozmaica wygląd i podkreśla smak.

Czas przygotowania:

dłuższe jest przygotowanie niż gotowanie ale za to można sobie przygotować wcześniej.

« Powrót