Przepis kulinarny
Papryka po węgiersku Autor: Romuś   Data: 08.02.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9207
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 20 zł średni 25 min. średnia

Składniki:

4 papryki czerwone (duże), ryż Uncle Ben's (1 torebka), 1 jajko, mały słoiczek marynowanej papryki, mała porcja mielonego mięsa z indyka lub inne, przyprawy (sól, pieprz, czerwona ostra papryka w proszku)

Jak przyrządzić?

Gdy ugotujemy ryż na sypko, schładzamy go. Do mielonego mięsa dodajemy 1 surowe jajko, drobno pokrojoną paprykę konserwową, sól, pieprz oraz trochę papryki ostrej w proszku. Dodajemy ryż. Drylujemy papryki duże czerwone, myjemy i nadziewamy przygotowanym farszem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oleju, wkładamy papryki nadziane, a po chwili, gdy mocno się zagrzeją, dolewamy marynaty z papryki konserwowej. Dusimy w piekarniku ok 25 min. Super!

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, piekarnik z temperaturą ok. 150 st. C

Jak podawać?

Na talerzykach, na których dnie liście zielonej sałaty. Koniecznie przy świecach przy subtelnej muzyce z winem.

Uwagi:

Do potrawy świetnie nadaje się czerwone wino Egri Bikaver. Polecam na superspotkania we dwoje! To świetny afrodyzjak i świetnie smakuje i pachnie. Smacznego! Jako dodatek mogą służyć kawałeczki świeżej bagietki. Koszt niewielki. Praca nietrudna, ale jaki efekt!

Czas przygotowania:

Dobrze po 10 min dolać marynaty i przewrócić papryki, by nie przywarły do ścian naczynia.

« Powrót