Przepis kulinarny
Sos beszamelowy Autor: beba   Data: 21.02.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9386
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 ? zł średni 10 min. ?

Składniki:

6 łyżek masła lub oliwy, 6 łyżek mąki, 2 jajka, 1 łyżka soli, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 szkl. zimnego mleka

Jak przyrządzić?

Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, wymieszać i wlać zimne mleko. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gęsty sos odstawić z ognia. Dodać jajka, sól, pieprz i gałkę.

Uwagi:

Ilość sosu w tym przepisie starczy na 0,5 kg makaronu.

« Powrót